Haber

Arnavutluk BMGK Dönem Başkanlığını Gerçekleştiriyor

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, ülkesinin Eylül ayı boyunca gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Başkanlığını Arnavutluk’un uluslararası ilişkilerinde “tarihi bir an” olarak nitelendirdi.

Rama, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Arnavutluk’taki reform süreci, Kosova ile Sırbistan arasındaki normalleşme süreci ve ülkesinin BMGK Başkanlığını ilgilendiren diğer konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rama, Arnavutluk’u “diğer ülkelerdeki etnik Arnavut toplumunu istismar etmeyen özel bir örnek” olarak nitelendirerek, komşu ülkelerde etnik huzursuzluğu asla kışkırtmadıklarını vurguladı.

Rama, Arnavutluk’ta 14 Mayıs’ta yapılan yerel seçimler öncesinde gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan Himara kentindeki Rum azınlığın seçilmiş belediye başkanı Alfred Beleri meselesine de değinerek, adaletin sağlanmasını isteyenlerin bulunduğunu ima etti. bu tür durumlara müdahale eder ama bunu yapmaz.

“Acı ve maliyetlere rağmen yolsuzluk ve organize suçla mücadelenin daha da derinleşeceğini” belirten Rama, Arnavutluk’a birlikte yaşama ve diğer etnik gruplara saygı konusunda kimsenin ders veremeyeceğinin altını çizdi.

Rama, ülkesinin adalet sisteminde derin ve köklü bir Avrupalılaştırıcı reform hayata geçirdiklerini, aralarında eski Başbakan Yardımcısı Arben Ahmetaj’ın da bulunduğu üst düzey yetkililerin bağımsız soruşturma ve kovuşturmaya tabi olduğunu belirtti.

Kosova Başbakanı Albin Kurti ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic arasında Avrupa Birliği’nin (AB) arabuluculuğunda yarın Brüksel’de yapılması planlanan toplantıya değinen Rama, “bunun bir başka boş tur olmaması” temennisini paylaştı. .

Rama, Arnavutluk’a sınırı olan “başka bir Arnavut ülkesi” olan Kosova ile aralarındaki eşsiz ilişkiye dikkat çekerek, ABD ve AB’nin Kosova ile ilişkileri normalleştirme planını uygulama çabalarıyla her zaman tam uyum içinde olduklarını ve olacaklarını belirtti. ve Sırbistan.

Arnavutluk-Sırp ilişkilerinin istikrarlı geleceği için Kosova ile Sırbistan arasındaki normalleşme sürecinin başarıyla tamamlanmasının gerekliliğine işaret eden Rama, şöyle konuştu: “Artık Sırbistan gerçekleri inkar etme saçma sapan çukurundan çıkıp iyi niyetle hareket edebilir, Fransa-Almanya planı çerçevesinde her iki tarafın ihtiyaçlarını karşılayan bir uygulama süreci.” Artık bunu yapmanın zamanı geldi.” ifadesini kullandı.

Arnavutluk, 1 Eylül – 30 Eylül tarihleri ​​arasında BMGK Dönem Başkanlığını yürütecek.

2022-2023 döneminde BMGK’nın geçici üyesi olarak görev yapan Arnavutluk, 1 Haziran – 30 Haziran 2022 tarihleri ​​arasında BMGK Dönem Başkanlığını da yürüttü.

golbasi-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu