Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Desteğiyle Silifkeli Üreticiler Adaçayı Hasadına Başladı
(MERSİN) – Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle adaçayı fidesi alan Silifkeli üreticiler hasada başladı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı öncülüğünde gerçekleştirilen fide ve fidan dağıtımı projesi kapsamında adaçayı fidesi alan Silifkeli üreticiler hasada başladı. Tıbbi ve aromatik bir bitki olan adaçayını hasat eden üreticiler, Büyükşehir tarafından verilen distilasyon ünitesinde yağını çıkartarak satışa sunuyor.
2022 ve 2023 yıllarında Silifke’de 9 mahallede 72 üreticiye verilen adaçayı desteği ile 72 dekar alan üretime kazandırıldı. Gıda, baharat, bitkisel çay, ilaç, kozmetik ve parfümeri sanayisinde değerlendirilen adaçayı fidesi, geniş kullanım alanı sayesinde üreticilere de ürünü farklı değerlendirme alanları sunuyor. Silifke’nin toprak yapısına oldukça uyum sağlayan adaçayı, az su ihtiyacı dolayısıyla da zahmet istemeyen bir bitki olma özelliği taşıyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı Bitkisel Materyal ve Seracılık Şube Müdürlüğü personeli Ziraat Mühendisi Hasan Özdemir, 2022 ve 2023 yılı içerisinde Silifke’de yapılan dağıtıma ilişkin şu bilgileri verdi:
“9 mahallemizde toplamda 72 üreticimize 120 bin adet adaçayı fidesi dağıtımı gerçekleştirdik. Gözlemlerimizde, adaçayı bitkisinin bölgemize iklimsel olarak çok uyum sağladığı, verime geçtiği ve hasat işlemlerinde herhangi bir sorun çıkmadığını gördük. Adaçayının üretim süreci, diğer ürünlere göre daha zahmetsiz. Bakım şartlarının iyi olması durumunda bir yılda 3 kez hasat yapılabiliyor.”
Adaçayı desteğinden faydalanan üreticilerden bazıları da düşüncelerini, şu sözlerle dile getirdi:
-Hamza Tombul: “Burası atıl durumdaydı. Daha önceleri arpa ekiyorduk, onu da ekmez olmuştuk. Yağını çıkartarak satmayı düşünüyoruz. Çocuklarımızı okutuyoruz. Vahap Başkan’ımıza tarıma verdiği destekten dolayı teşekkür ederiz. Başkanımızın bu desteği olmasaydı, arazimiz boş kalacak, bizim de bir gelirimiz olmayacaktı.”
-Cennet Tombul: “Çocuklarımı üniversitede okutuyorum. Hem ev kiraları, hem de kendi ihtiyaçları için kullanacağız.”
-Fatma Aydın: Bana, ’50 yaşından sonra niye bir işletme kuruyorsun’ dediklerinde, ‘Çocuğumu daha rahat okutabilmek için demiştim.’ Bunu duyan Vahap Başkan’ımız, bütün kadınlara olduğu gibi, bana da destek oldu. Adaçayının önce yağını çıkarttım, sonra işletmelerden ‘Posasını da bize gönderir misiniz?’ talebi aldım. Posasını da gönderdim. Böylece hem yağını, hem de posasını değerlendirmiş oldum. Mersinden Kadın Kooperatifi’nden Meral Hanım, ‘Sen adaçayından tütsü yap, biz o tütsüleri değerlendirelim ve sana katkı yapalım’ dedi. Bunlardan tütsü yaptım. Bitkilerin yağlarından ve arı mumundan mum yaptım. Büyükşehir’in verdiği fidelerin yaşını, kurusunu, yağını, posasını yaptık, kısacası adaçayını her şekilde değerlendirdik. İyi ki böyle bir başkanımız var. Bize destek olduğu için kendisine sonsuz şükranlarımı sunuyorum.”