Beyaz Saray ABD’de yeni nükleer santrallerin geliştirilmesini destekliyor
İklim değişikliğiyle mücadele etmek ve 2050 yılına kadar ABD’nin karbonsuzlaştırma hedeflerine ulaşmak amacıyla Beyaz Saray bugün ABD’de yeni nükleer enerji santrallerinin geliştirilmesini destekleyecek bir dizi eylemi açıklayacak. Bu girişimler, nükleer endüstrinin artan güvenlik maliyetleri ve daha uygun maliyetli doğal gaz, rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinin sert rekabeti gibi zorluklarını ele almayı amaçlıyor.
Başkan Joe Biden’ın ulusal iklim danışmanı Ali Zaidi, iklim krizinin aciliyetini vurgulayarak, “İklim eylemi için belirleyici on yılda, karbonsuzlaştırma araçlarının çoğunu kenardan sahaya çekmemiz gerekiyor” dedi.
Biden yönetimi ayrıca nükleer santral yapımında maliyet ve program aşımlarını azaltmaya yönelik stratejileri araştırmak üzere Beyaz Saray ve Enerji Bakanlığı’ndan iklim, bilim ve enerji politikası uzmanlarından oluşan yeni bir grup kurdu. Bu grup, proje geliştiricileri, inşaat firmaları, kamu hizmetleri, yatırımcılar, işçi örgütleri, akademisyenler ve STK’lar dahil olmak üzere çok çeşitli paydaşlarla işbirliği yapacaktır.
Beyaz Saray ayrıca, ABD tesislerine güç sağlamak üzere gelişmiş reaktörlerin konuşlandırılmasına ilişkin teklifler için Ordu’dan yakında bir talepte bulunulacağını duyurdu. Bu küçük modüler reaktörler ve mikro reaktörler fiziksel ve siber tehditlere, doğal afetlere ve diğer zorluklara karşı dayanıklılıklarıyla öne çıkmaktadır.
Nükleer gelişmeyi daha da desteklemek için Enerji Bakanlığı, gelişmiş reaktörlerin artan güvenliğini vurgulayan bir makale yayınladı ve geliştiricilerin yeni nükleer reaktörler için sermaye maliyetlerini en aza indirmelerine yardımcı olmak üzere tasarlanmış yeni bir araç tanıttı.
Radyoaktif atık birikimi ve nükleer enerjiyle ilişkili potansiyel sağlık ve çevre riskleri konusundaki tartışmalara rağmen, Biden yönetimi kısa bir süre önce önde gelen küresel tedarikçi olan Rusya’dan zenginleştirilmiş uranyum kullanımını yasaklayan bir yasa imzaladı.
Gürcistan’daki Vogtle tesisinde ticari faaliyete geçecek olan son nükleer reaktörler, 2023 ve 2024 yıllarında faaliyete geçmeden önce önemli gecikmeler ve bütçe aşımları yaşadı. Şu anda ABD’de yeni bir nükleer santral inşa edilmemektedir. Ancak Vogtle şu anda ülkedeki en büyük temiz enerji kaynağı konumundadır.
Nükleer enerji şu anda ülkenin elektrik üretiminin yaklaşık %19’una katkıda bulunurken, güneş ve rüzgar sırasıyla %4 ve %10’luk bir paya sahip.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.