Asya hisse senetleri düştü, faiz indirimi belirsizliği nedeniyle dolar tırmandı
Asya borsaları bugün düşüş yaşarken, ABD’den gelen son güçlü ekonomik verilerin faiz oranlarının yükselmeye devam etme olasılığını artırmasıyla ABD doları güç kazandı. ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimleri konusundaki temkinli tutumu yatırımcıları daha riskli varlıklar konusunda tereddütlü hale getirdi.
MSCI’nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi %0,5 düştü ve haftayı %1 kayıpla kapatarak dört haftalık kazanç serisini sonlandırması bekleniyor. Japonya’nın Nikkei endeksi %1,45 oranında düşerek daha keskin bir düşüş yaşadı.
Çin hisse senetleri erken işlemlerde çok az değişiklik gösterdi ve mavi çipli hisse senetleri %0,05 oranında marjinal bir düşüş yaşadı. Bu durum, Çin ordusunun Tayvan çevresindeki savaş oyunlarının ikinci gününe devam ettiği sırada gerçekleşti. Hong Kong’daki Hang Seng Endeksi de %0,33 oranında düştü.
Piyasa duyarlılığındaki değişim, Perşembe günü açıklanan ve S&P Global’in Flash PMI anketi tarafından bildirilen ABD işsizlik başvurularında düşüş ve Mayıs ayı için ticari faaliyetlerde beklenenden daha yüksek bir genişleme olduğunu gösteren verileri takip ediyor. Bu göstergeler, Fed’in son toplantı tutanakları ile birlikte faiz indirimi beklentilerinin yeniden değerlendirilmesine neden oldu. Piyasa, yılın başında öngörülen 150 baz puanın tam aksine, 2024 yılında sadece 35 baz puanlık bir gevşemeyi fiyatlayarak tahminlerini değiştirdi.
CME FedWatch aracı artık Aralık ayında bir faiz indiriminin tamamen beklendiğini, Eylül ayında bir indirimin ise daha az kesin olduğunu gösteriyor. TD Securities’de kıdemli Asya-Pasifik faiz stratejisti olan Prashant Newnaha durumu şöyle yorumladı: “Bu haftaki veriler, Fed’in politika uyumluluğu sağlama kapasitesine sahip olmadığını teyit ediyor.” Bostic, piyasanın ve Fed’in gevşeme politikalarını değerlendirmeden önce işgücü piyasasında zayıflama işaretleri görmesi gerektiğini ve şu anda buna dair çok az kanıt olduğunu da sözlerine ekledi.
Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de bu düşünceyi yineleyerek, Nisan ayı enflasyonundaki hafif soğumaya rağmen, enflasyonist baskıların devam etmesi nedeniyle merkez bankasının faiz indirimlerini ertelemesi gerekebileceğini öne sürdü.
ABD hazine tahvillerinin getirileri, revize edilen beklentilerin bir sonucu olarak yükseldi ve gösterge 10 yıllık getiri Perşembe günü %4,498 ile zirveye ulaştıktan sonra Cuma günü erken saatlerde Asya’da %4,463’e geriledi.
ABD dolarını altı büyük para biriminden oluşan bir sepetle karşılaştıran dolar endeksi hafta boyunca yaklaşık %0,6’lık bir artış göstererek 105,06’ya ulaştı. Bu, Nisan ortasından bu yana bir haftalık en önemli yükselişine işaret ediyor. Güçlenen dolar, dolar başına 157,03 ile üç haftanın en düşük seviyesine yakın seyreden Japon yeni üzerindeki baskıyı sürdürdü.
Japonya’da çekirdek enflasyon Nisan ayında gıda enflasyonundaki düşüşe bağlı olarak yavaşladı ancak yine de Merkez Bankası’nın %2’lik hedefinin üzerinde kalmaya devam etti. Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, ekonominin ılımlı bir şekilde toparlanmasının beklendiğini ve bunun merkez bankasını önümüzdeki aylarda faiz oranlarını artırmaktan alıkoymayabileceğini belirtti. ING ekonomistleri, Japonya Merkez Bankası’nın Haziran toplantısında mevcut duruşunu koruyacağına, özel harcamalardaki büyüme işaretlerini ve Temmuz ayında beklenen ücret artışlarını bekleyeceğine inanıyor.
İngiliz Sterlini Çarşamba günü gördüğü 1,2761$’lık zirvenin ardından 1,2694$’da yatay seyretti. Bu durum, son verilerin Nisan ayında enflasyonun daha önce düşünüldüğü kadar hafiflemediğini göstermesinin ardından yatırımcıların faiz oranlarının görünümünü değerlendirmesiyle ortaya çıktı.
Emtia piyasalarında petrol fiyatları istikrarlı seyrederken, Brent ham petrolü varil başına 81,39$ ve ABD Batı Teksas Orta ham petrolü (WTI) 76,87$’dan işlem gördü. Altın fiyatları %0,24 artışla ons başına 2334,16 dolara yükseldi, ancak Eylül sonundan bu yana en büyük haftalık düşüş olan %3,3’e doğru ilerliyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.